Regionalpolitik och koldioxidutsläpp hänger samman

av Arne Müller, journalist
(Inlägget publicerades tidigare i Norrlandsparadoxen)

Under förmiddagen har jag jobbat med en liten bit i ett bokkapitel som ska handla om hur regionalpolitik och koldioxidutsläpp hänger samman. Det gjorde att jag behövde kolla i en skrift som Tillväxtverket gett ut.
Jag hittade de siffror som jag sökte efter. Jag ville visa att det är åtskilliga 100 000 människor som har mer än 10 minuters bilkörning till den mest grundläggande servicen. Antalet har ökat över de senaste tio åren. Det måste rimligen ha betydelse för koldioxidutsläpp och känslan av ett starkt beroende av bilen, som finns hos många människor i glest befolkade delar av landet.
Det var ett par saker, utöver det jag egentligen sökte, som jag fastnade på. Det ena var en tabell över hur antalet butiker av olika storlek utvecklats mellan 2008 och 2017. Stormarknaderna (+2500 m2) har ökat i snabb takt, från 128 till 179. Samtidigt har de minsta butikerna minskat från ca 2400 till 2100. Detta bäddar för att fler behöver bilen för att ta sig till affären, både på landsbygden och i städerna.
Det andra var nya siffror över resultatet av privatiseringen av apoteken. I de områden där tillgången till apotek är mycket hög hade antalet apotek ökat från 447 till 794. Även i de delar av landet som har en hög tillgänglighet till apotek hade antalet ökat rejält – 296 till 405. I områden med låg eller mycket låg tillgång till apotek har antalet gått från 36 till….35. Ytterligare några apotek har försvunnit sedan dess. Detta är ett av de mest tydliga exempel på vad som händer när samhällsservice privatiseras. De privata företagen satsar självklart på de platser där marknaden är störst. Det finns ingen strävan efter att se till att det ska finnas en någorlunda jämn tillgång till service i hela landet.
Hoppas att dessa axplock ur rapporten gör att fler får upp ögonen för den. Den är verkligen ett bra faktaunderlag för alla som vill få en bild av de regionala klyftorna i landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s