Rapport från mötesturnén: Det måste hända nu 4 – 9 oktober 2020

Det finns ett stort glapp mellan det som i politiska tal sägs om att ”hela Sverige ska leva” och de fortsatt växande klyftorna mellan olika delar av landet. Läget är akut för många kommuner. Samtidigt har Covid-19 ökat intresset för lokal och regional beredskap när det gäller vård, matförsörjning, energi osv.

Det är hög tid att sprida kunskap kring de regionala klyftorna i Sverige och väcka opinion för en betydligt mer kraftfull politik inom detta område. Det var tanken bakom ”Det måste hända NU – Turnén för en rättvis landsbygdspolitik”.

Mötesturnén startade i Vilhelmina söndagen den 4 och avslutades i Borlänge fredagen den 9 oktober. Åsele, Sollefteå, Kramfors, Söderhamn, Sandviken, Falun, Skattungbyn och Mora var några anhalter längs vägen.

Deltagarna på turnén:

  • Inez Abrahamsson: Initiativtagare till facebookgruppen Inlandsupproret. Tidigare ordförande för Hela Sverige ska leva.
  • Kerstin Brandelius: En av de drivande krafterna i föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus och BB-ockupationen för sjukvården i Region Västernorrland.
  • Lars Igeland: Aktiv i Byskoleupproret som knyter samman de många strider som pågår för att stoppa nedläggning av skolor på landsbygden. Långvarig erfarenhet av arbete i miljö- och klimatrörelsen.
  • Ellie Cijvat: Stad och Land-nätverket (SOL), som under de senaste åren bland annat ordnat konferenser kring hållbar regional utveckling och samverkan med nya svenskar på landsbygden.
  • Arne Müller: Journalist som i böckerna Norrlandsparadoxen och Stockholm, städerna och resten bland annat beskrivit mekanismerna bakom de växande regionala klyftorna.

Det var fantastiskt att vi kunde genomföra turnén trots Corona. Alla hjälptes åt att hålla avstånd, för flera grupper var det första gången folk träffades för mobilisering efter åtta månaders isolering.

Det bästa var att vi mötte så pass många aktiva människor. Allt från potatisuppropet i Söderhamn, sjukhuskämparna i Sollefteå och skolkämpar i Vilhelmina, Järbo och Linghed till landsbygdsutvecklare och byggare av bygemenskap i Skattungbyn och Edsele.

Bilden av en döende landsbygd med uppgivna medborgare och främlingsfientlighet kom delvis på skam under turnén. Befogad bitterhet finns men många försöker vända den i uppror mot sakernas ordning och bygge av en ny värld underifrån. Denna landsbygdsrörelse behöver samlas och agera mer samstämmigt. Denna turné kan förhoppningsvis vara en del i detta.

Här är några intryck från möten och föreläsningar:
Skolor läggs ner i rask takt och opinioner växer mot detta. Argumenten från skolchefer varierar från bristande elevunderlag, brist på lärare, slitna lokaler mm men handlar mest om besparingskrav och en trend med storskolor och new public management där ingen ser till helheten för landsbygden.

Samma mönster finns i vården, där överbyggnaden växer och mantrat är storskalighet som ofta inte har förbättrat vården. Ockupationen av sjukhuset i Sollefteå är nu inne på fjärde året och mer än 3000 personer har deltagit. Jourlistorna fylls på hela tiden-  under pandemin sker ockupationen digitalt.

De värden som skapas i Norrland är enorma men väldigt liten del av vinsterna blir kvar i form av löner och investeringar. Skogen, malmen, vattenkraften och nu vindkraften ägs ofta av bolag som för ut vinsterna, och rationaliseringsgraden är stor så antalet jobb också är begränsat. Allt fler bolag tar in tillfällig arbetskraft för skogsplantering, bärplockning och annat, inte fasta jobb utan sådana som bygger på in- och ut pendling och boende i baracker.

Coronapandemin har blivit en väckarklocka. Dels om problemen med att samla många människor i stora städer, dels om den bristande beredskapen i vården och omsorgen efter många årtiondens centraliseringar och avregleringar. Vår sårbarhet när det gäller mat och energi väcker debatt.  Intresset för inhemsk och lokalt producerad mat och närturism har t ex ökat under året och skulle kunna vara en utgångspunkt för en ny aktiv regionalpolitik.

SOL-nätverket kommer att skapa en kampanj utifrån allt det vi lärt under turnén. Bland annat utifrån dessa krav och åtgärder som drivs av lokalt aktiva:
– Kommuner och regioner måste få ekonomiska resurser, särskilt de mest utsatta kommunerna.
– Utvinning av naturresurser måste ge mer tillbaka till berörda regioner
– Staten måste vara närvarande i hela landet, t ex i form av arbetsförmedling, skattekontor, polis, försäkringskassa, flyktingförläggningar mm
– Utveckla högskolor och universitet och deras filialer i alla delar av Sverige.
– Återta privatisering av viktiga sektorer
– Fungerande bankverksamhet i hela landet.
– Kollektivtrafik även på landsbygden
– Ta klimatomställningen på allvar

En reaktion på ”Rapport från mötesturnén: Det måste hända nu 4 – 9 oktober 2020

  1. Pingback: Årskrönika: SOL-nätverket 2020 – SOL-nätverket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s